HELENA SANDSTRÖM - rapport från norrtullsgatan 65!

.

onsdag 9 maj 2012

Slow Art...

... heter utställningen som har smygöppning i kväll på Nationalmuseum i Stockholm.
Där visas bland annat mitt äggskalshalssmycke.
Välkomna!

 Bild: Helena Sandström, Halssmycke (detalj)

Äggskalshalsband, äggskal, pärlor, guld,
Helena Sandström 1999



Pågår 10 maj – 3 februari

Slow Art handlar om perspektiv på tid och tillverkningsprocesser. Med beteckningen introducerar Nationalmuseum ett begrepp för en nutida företeelse inom formområdet. Syftet är att definiera och analysera denna företeelse med utgångspunkt i ett antal föremål i Nationalmuseums samling av konsthantverk och design.

Långsamhetens lov
Verken som visas har alla utförts i långsamma och ofta omständliga arbetsprocesser. Flera av konstnärerna har utvecklat helt egna tekniker för att nå de specifika uttryck de sökt, andra har valt att arbeta på samma sätt som hantverkare har gjort i flera sekler före dem. Hantverksprocessen i sig tillför värden som ett maskintillverkat föremål saknar. Värden som handlar om mänsklig närvaro och tid. Det handlar om att göra saker väl istället för snabbt, att värdera kvalitet istället för kvantitet

Ta dig tid att titta noga

I utställningen presenteras ett 30-tal föremål från de tre senaste decennierna tillverkade i glas, keramik, textil, metall, trä och papper. De flesta föremålen kommer från Nationalmuseums egen samling av konsthantverk och design kompletterat med tre inlånade verk. Bland konstnärerna finns till exempel Helena Hörstedt, Mafune Gonjo, Eva Hild, Helena Edman, Sebastian Schildt, Helena Sandström, Annika Ekdahl, Pasi Välimaa och Karen Bit Vejle.  Ta dig tid att titta noga.

Från Nationalmuseums hemsida

2 kommentarer:

  1. Jag har sett utställningen, helt fantastisk! Måste absolut beses

    SvaraRadera